Monipuoliset polyuretaanituotteet mahdollistavat tehokkaan eristämisen

Tämän kertaisessa artikkelissa paneudun talon eristämiseen. Eristäminen tulee kyseeseen paitsi taloa rakentaessa myös vanhaa taloa remontoidessa. Eri aikakausilla on käytetty hyvin erilaisia eritysmateriaaleja. Oli materiaali mikä tahansa, tulee se tarkistaa säännöllisin väliajoin. Monet materiaalit painuvat kasaan tai hapertuvat. Tällöin tarvitaan lisäeristystä. Uutta taloa rakentaessa kannattaa heti asentaa sellaiset eristykset, jotka kestävät aikaa. Nykyaikaiseen eristämiseen sopivat muun muassa erilaiset polyuretaanituotteet. Eristämisessä on monta huomioon otettavaa seikkaa, joten ammattilaisen konsultoiminen ennen toimia on järkevää.

Luonnonmateriaaleista muoviin

Perinteisesti eristämiseen on käytettä niin sanottuja ylijäämämateriaaleja, kuten sahanpurua tai jopa sammalta. Näillä materiaaleilla on taipumus painua kasaan, joten vuosien päästä voi talon seinissä on kohtia, joissa eristettä ei ole enää ollenkaan. Luonnonmateriaaleilla on omat hyvät puolensa, mutta ne saattavat kestää aikaa muita materiaaleja huonommin. Niitä saatetaan myös tarvita huomattavasti suurempia määriä kuin nykyaikaisempia eristeitä.

Eristämiseen käytetään myös niin kutsuttua eristevillaa, jota valmistetaan muun muassa öljystä ja sellusta. Villa eristää hyvin ääntä. Huokoista materiaalia käytettäessä on huolehdittava erillisestä kosteussulusta. Vanhoissa taloissa eristevillan raaka-aineena on saatettu käyttää asbestia, joka on terveydelle vaarallinen aine. Styroksia käytetään niin ikään eristeenä. Se voi joissakin tapauksissa toimia myös höyrysulkuna, jolloin tätä ei tarvitse erikseen miettiä. Styroksi sopii erityisesti routaeristämiseen.

Polyuretaani-niminen muovi on nykyaikana suosittu eriste. Sillä on monia hyviä puolia monipuolisuudesta pitkäikäisyyteen. Tämä materiaali eristää hyvin tehokkaasti, joten sitä tarvitaan ohuempi kerros kuin joitakin muita materiaaleja. Polyuretaania saa myös ruiskutettavana versiona, jolloin sillä voi tukkia niin pieniä kuin suuriakin rakosia hyvin kohdistetusti. Polyuretaanituotteet, kuten erilaiset sprayt ja eristelevyt mahdollistavat niin uuden kuin vanhankin rakennuksen eristämisen. 

Ruiskutettavalla polyuretaanilla voidaan hoitaa samalla monta ongelmaa. Se tukkii reiän ja eristää rakennuksen, mutta toimii myös höyrysulkuna sekä tekee rakenteesta tukevamman. Näin rakennus on sekä lämmin, suojattu kosteushaitoilta että tukevampi.

Koska tämä materiaali on eristysominaisuuksiltaan hyvin tehokasta, tarvitaan sitä vain ohut kerros. Näin voidaan säästää niin valmistus-, kuljetus- kuin raaka-ainekustannuksissakin. Myöskin muita rakennusmateriaaleja tarvitaan vähemmän, kun eristekerros on ohut. Pitkäikäisyys vähentää muovieristeiden luonnolle aiheuttamaa taakkaa ja ne voidaan joskus joko kierrättää sellaisenaan tai polttaa energiaksi.

minusta

Tuotteiden valmistuksen ja tehtaiden kiehtova maailma

Kiinnostaa sinua miten eri tuotteet on valmistettu? Ja kenties miksi? Tässä blogissa käydään läpi eri tuotteiden valmistustapoja ja myös tehtaita missä niitä valmistetaan. On yllättävän paljon asioita mitä tapahtuu tehtaissa ennen kuin itse tuote on lopullinen ja valmis. Katsotaan myös mitä osaajia eri tuotteiden valmistus vaatii, sekä miksi tiettyjä materiaaleja käytetään ja miten ne ovat valikoituneet tuotteisiin. On mielenkiintoista kastoa mitä materiaaleja olemme käyttäneet vuosituhansia ja mitkä ivat uusimpia materiaali-innovaatiota. Katsotaan myös eri tuotteiden valmistuksen historiaan. Ensimmäiset tehtaat tulivat Suomeen 1600-luvulla. 1800-luvula alkoi paperin ja villan tuotanto ja 1900-kehtiytysta tapahtuikin jo nopeammalla harppauksella. Katsotaan siis miten vuosituhansien sekä satojen muutokset ovat vaikuttaneet eri tuotteiden valmistukeen.

Haku

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

7 December 2020
Tämän kertaisessa artikkelissa paneudun talon eristämiseen. Eristäminen tulee kyseeseen paitsi taloa rakentaessa myös vanhaa taloa remontoidessa. Eri

23 January 2020
Hyvin toimiva tuote ei ole usein se ensimmäinen versio siitä. Jotta tuotteessa on otettu kaikki sen toimivuuteen ja kannattavuuteen liittyvät asiat, v

23 January 2020
Käyttö-ja juomakelpoisen veden valmistukseen kuuluu monta vaihetta. Kaikki vedet sisältävät jotain pientä ylimääräistä. Mutta suurin osa näistä ei ole

tag