Vedensuodatus vesilaitoksissa ja vedensuodatin

Käyttö-ja juomakelpoisen veden valmistukseen kuuluu monta vaihetta. Kaikki vedet sisältävät jotain pientä ylimääräistä. Mutta suurin osa näistä ei ole mitenkään epäterveellisiä, päinvastoin osa näistä jopa tukee meidän elimistön monimuotoista toimintaa. Vedellä on myös aika paljon kriteereitä luonnon tuotteeksi, sen pitää olla väritöntä, hajutonta ja mautonta. Aikamoinen yhdistelmä eikös? Seuraavassa käydään läpi kuinka puhdas vesi saavutetaan. 

 

Vedenpuhdistusta puhdistuslaitoksessa

Talousvetemme muodostuu pinta- sekä pohjavedestä. Vedenpuhdistuslaitoksessa vedestä puhdistetaan ensin isot roskat kuten kalat ja kasvillisuus, jonka jälkeen vesi saostetaan. Tämä tarkoittaa että vedestä puhdistetaan eloperäisyys pois alumiini- ja rautasuoloilla. Tätä varten PH-tasoa saatetaan muuttaa kalkilla sopivaksi. Veteen muodostunut eloperäinen saostuma poistetaan vedestä ja sen jälkeen muut hiukkaset poistetaan vedestä hiekkasuodattimella. Viimeisenä vesi desinfioidaan kloorilla tai vastaavalla, sekä mahdollisesti ultraviolettivalolla. Näin siis pintavettä puhdistaessa, mutta pohjavedestä puhuttaessa prosessi on yksinkertaisempi. Siinä poistetaan ylimääräinen rauta ilmastuksen ja saostuksen avulla. Myös happamuutta yleensä säädetään, toisinaan vaivaa tuottaa myös fluorin tai radonin poisto.

Tässä vedenpuhdistamon puhdistuksesta huolimatta veteen jää vielä joitain ainesosia, jotka eivät ole niinkään vaarallisia mutta saattavat pitkällä aikavälillä aiheuttaa terveyshaittoja, kuten lääkejäämät ja mikromuovit. Seuraavassa lisää vedensuodattimista ja veden puhdistuksen tarpeesta kotona.

 

Käyttöveden suodatus

Vedensuodatin varmistaa, että vesi on varmasti puhdasta, koska kuten aiemmin mainittu sen mukana saattaa tulla erilaisia aineita putkistosta ja käsittelystä huolimatta veteen voi jäädä erilaisia jäämiä. Oli kyseessä sitten suodattava vesikannu tai hana, suodattava osa on patruuna, joka tulee vaihtaa riittävän usein. Suodattimen mukana on ohje jossa lukee kuinka usein se tulisi vaihtaa, ja yleensä niissä on jopa digitaalinen laskuri mukana.

Helpoin on varmastikin aloittaa suodatinkannulla. Se on edullisempi hankinta ja helppo ottaa käyttöön. Kannuun kaadetaan hanasta vesi ja annetaan sen valua suodattimen läpi, jonka jälkeen sen voi laittaa vaikka jääkaappiin viilentymään. Käytön kannalta helppo, mutta vaatii hieman enemmän alkuinvestointia ja asennusta, on hanaan kiinnitettävä veden suodatin. Tällöin se suodattaa suoraan hanasta, jolloin sen käyttöä ei juurikaan tarvitse miettiä. Joidenkin mielestä se ei välttämättä ole kovin esteettisen näköinen jolloin hyvänä vaihtoehtona voi olla erillinen suodattava hana. Joten jokaiselle sopiva vaihtoehto varmasti löytyy. Vedensuodattimia löytyy esimerkiksi täältä: Pumppulohja Oy Ab.

minusta

Tuotteiden valmistuksen ja tehtaiden kiehtova maailma

Kiinnostaa sinua miten eri tuotteet on valmistettu? Ja kenties miksi? Tässä blogissa käydään läpi eri tuotteiden valmistustapoja ja myös tehtaita missä niitä valmistetaan. On yllättävän paljon asioita mitä tapahtuu tehtaissa ennen kuin itse tuote on lopullinen ja valmis. Katsotaan myös mitä osaajia eri tuotteiden valmistus vaatii, sekä miksi tiettyjä materiaaleja käytetään ja miten ne ovat valikoituneet tuotteisiin. On mielenkiintoista kastoa mitä materiaaleja olemme käyttäneet vuosituhansia ja mitkä ivat uusimpia materiaali-innovaatiota. Katsotaan myös eri tuotteiden valmistuksen historiaan. Ensimmäiset tehtaat tulivat Suomeen 1600-luvulla. 1800-luvula alkoi paperin ja villan tuotanto ja 1900-kehtiytysta tapahtuikin jo nopeammalla harppauksella. Katsotaan siis miten vuosituhansien sekä satojen muutokset ovat vaikuttaneet eri tuotteiden valmistukeen.

Haku

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

7 December 2020
Tämän kertaisessa artikkelissa paneudun talon eristämiseen. Eristäminen tulee kyseeseen paitsi taloa rakentaessa myös vanhaa taloa remontoidessa. Eri

23 January 2020
Hyvin toimiva tuote ei ole usein se ensimmäinen versio siitä. Jotta tuotteessa on otettu kaikki sen toimivuuteen ja kannattavuuteen liittyvät asiat, v

23 January 2020
Käyttö-ja juomakelpoisen veden valmistukseen kuuluu monta vaihetta. Kaikki vedet sisältävät jotain pientä ylimääräistä. Mutta suurin osa näistä ei ole

tag