Hitsaus ja eri menetelmät

Hitsausmenetelmiä on olemassa monia ja sen valintaan vaikuttavat hitsattava materiaali ja sen paksuus. Eri hitsausmenetelmät poikkeavat siitä miten sen lämpö tuotetaan ja mitä lisäainetta käytetään. Yleisimpiä menetelmiä ovat MIG/MAG-hitsaus, TiG-hitsaus, puikkohitsaus. Tässä artikkelissa käydään läpi eri hitsausmuotoja.

 

MIG/MAG-hitsaus

Tämä hitsausmenetelmä kuuluu suojakaasukaarihitsauksiin, tarkoittaen että hitsauksen valokaari palaa jatkuvasti syötetyn lisäainelangan ja työstettävän kappaleen välissä. Aktiivinen tai interttinen suojakaasu suojaa valokaarta ja hitsisulaa.

Laitteisto koostuu virtalähteestä, langansyöttölaitteesta, maadoituskaapelista, hitsauspistoolista, mahdollisesta nestejäähdytysyksiköstä sekä suojakaasupullosta tai kaasuverkkoliitännästä. Laitteet ovat yleensä moduulirakenteisia, niin että langansyöttölaite, virtalähde ja jäähdytyslaite voidaan valita käyttöön sopivasti.

Tätä hitsausta voidaan käyttää lähes kaikissa hitsauskohteissa, mutta eniten sitä käytetään raskaassa teollisuudessa kuten esimerkiksi laivanrakennuksessa, paineastioiden valmistuksessa mutta myös paljon korjauksessa ja kunnossapidossa. MIG/MAG-hitsauslaitetta käytetään paljon myös autojen korjaamisessa ja autoteollisuudessa yleisesti.

 

TIG-hitsaus

Tämä hitsausmenetelmä kuuluu myös suojakaasukaarihitsauksiin. Valokaari palaa sulamattoman volframielektrodin ja työkappaleen välissä. Myöskin tässä tavassa elektrodia, valokaarta ja hitsiä suojaa suojakaasu. TIG-hitsauksen laitteisto muodostuu virtalähteestä, maadoituskaapelista, suojakaasupullosta ja hitsauspolttimesta.

TIG-hitsauksen tärkeimpiä käyttökohteita on putkien ja putkistojen hitsaus. Se on myös paljon käytetty tietyillä teollisuuden aloilla kuten lentokone ja avaruusteollisuudessa. Se on myös suosittu menetelmä kun käsitellään ohuita materiaaleja tai titaania.

 

Puikkohitsaus

Tämä hitsausmenetelmä on kaikista vanhin ja monipuolisin hitsausmenetelmä. Puikkohitsauksessa hitsauspuikon ja työkappaleen väliin sytytetään valokaari. Valokaaren vaikutuksesta hitsausputken metallinen ydin sulaa ja muodostaa pisaroittain hitsisulaa. Päällysteessä on ainesosia, jotka vakauttavat valokaarta ja se muodostaa tarvittavan suojakaasun.  Hitsauspuikkoja on olemassa paljon erilaisia ja hitsauksen lujuuden voi määrittää erittäin tarkasti sauman seosaineilla.

Tämän hitsausmenetelmän hitsauslaite koostuu virtalähteestä, maadoituskaapelista sekä hitsauskaapelista jossa on puikonpitelin. Koska hitsauspuikko on päällystetty materiaalilla, joka tekee hitsisulan päälle suojakaasua ja hitsauskuonaa, suojakaasua ei tarvita.

Puikkohitsausta voidaan käyttää lähes kaikessa ja kaikissa olosuhteissa. Sitä käytetään erityisesti tilanteissa ja teollisuudessa, jossa hitsaukselta tarvitaan helposti ulotettavuutta. Siksi sitä käytetään paljon erilaisilla työmailla. Sitä käyttävät paljon myös putkihitsaajat, pienkorjaamot sekä kotihitsaajat.

 

Muut hitsausmenetelmät

Muita yleisiä hitsaustapoja ovat myös laserhitsaus, jauhekaarihitsaus, plasmahitsaus, pistehitsaus, kitkahitsaus, räjähdyshitsaus, kaarijuotto sekä hitsausautomaatio. Suomessa on paljon hitsausalan yrityksiä, kuten Rautalaaki Oy, joiden puoleen voi kääntyä hitsaukseen liittyvissä tarpeissa.

minusta

Tuotteiden valmistuksen ja tehtaiden kiehtova maailma

Kiinnostaa sinua miten eri tuotteet on valmistettu? Ja kenties miksi? Tässä blogissa käydään läpi eri tuotteiden valmistustapoja ja myös tehtaita missä niitä valmistetaan. On yllättävän paljon asioita mitä tapahtuu tehtaissa ennen kuin itse tuote on lopullinen ja valmis. Katsotaan myös mitä osaajia eri tuotteiden valmistus vaatii, sekä miksi tiettyjä materiaaleja käytetään ja miten ne ovat valikoituneet tuotteisiin. On mielenkiintoista kastoa mitä materiaaleja olemme käyttäneet vuosituhansia ja mitkä ivat uusimpia materiaali-innovaatiota. Katsotaan myös eri tuotteiden valmistuksen historiaan. Ensimmäiset tehtaat tulivat Suomeen 1600-luvulla. 1800-luvula alkoi paperin ja villan tuotanto ja 1900-kehtiytysta tapahtuikin jo nopeammalla harppauksella. Katsotaan siis miten vuosituhansien sekä satojen muutokset ovat vaikuttaneet eri tuotteiden valmistukeen.

Haku

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

7 December 2020
Tämän kertaisessa artikkelissa paneudun talon eristämiseen. Eristäminen tulee kyseeseen paitsi taloa rakentaessa myös vanhaa taloa remontoidessa. Eri

23 January 2020
Hyvin toimiva tuote ei ole usein se ensimmäinen versio siitä. Jotta tuotteessa on otettu kaikki sen toimivuuteen ja kannattavuuteen liittyvät asiat, v

23 January 2020
Käyttö-ja juomakelpoisen veden valmistukseen kuuluu monta vaihetta. Kaikki vedet sisältävät jotain pientä ylimääräistä. Mutta suurin osa näistä ei ole

tag